Framsidan på boken Snösystrarna: Det förtrollade vattenfallet

Astrid Foss, B. Wahlströms Bokförlag
ISBN: 978-91-32-21285-7
Grafisk formgivare: okänd
Målgrupp: 6–9 år

Det förtrollade vattenfallet är den fjärde och sista delen i serien Snösystrarna. Hanna, Ida och Magda måste ge sig ut på ett farligt uppdrag till det förtrollade vattenfallet. En bokserie »för alla som gillar spänning, prinsessor och magi«.

Bokens omslag är effektfullt illustrerad med de tre huvudpersonerna i klara färger, och bakgrundens himmel bestruken med metalliclack som för tankarna till norrsken. Typografin är klar och tydlig, med den logotypliknande serietiteln satt i Wonderbar 2 som också används till författarnamnet. Undertiteln, i typsnittet Garden, känns lite oinspirerad i sammanhanget. Men det är lättläst och tydligt.

Smutstitelsidan till Det förtrollade vattenfallet, med textutdrag satt i Bembo Infant.

Bruket av Wonderbar 2 och Garden går igen på smutstitel- och titelsidan, hedrande nog. Däremot börjar fler typsnitt introduceras ju längre in i boken man kommer: Bembo Infant i framvagn (smutstiteln och titelsidan) och baksidestext, Albemarle i kapitelrubrikerna, och Stempel Garamond i brödtexten. Mer återhållsamhet hade givit boken ett mer enhetligt intryck. Med tanke på att man på vissa sidor kände ett behov av Bembo Infant (en variant av Bembo med enklare former på bokstäverna a, g och y) hade man kanske kunnat förvänta sig Bembo för brödtexten. Och bokens undertitel hade mycket väl kunnat ha samma typsnitt som kapitelrubrikerna.

Bortsett från det frikostiga typsnittsbruket är boken bra layoutad med något större teckenstorlek (14 punkter) och ojämn högermarginal, vilket är lämpligt för målgruppen. Kapitlen är frikostigt illustrerade, med varierade och ofta figursatta bilder. Sidhuvudet och sidfoten på varje brödtextsida är dessutom dekorerad med snöstjärnor, vilket lättar upp sidor som annars riskerade att bli tunga. Lite synd är det att boken är i svartvitt, för många av illustrationerna hade nog gjort sig bra i färg.

Kapitelstart med svartvit illustration, kapitelrubrik satt i Albemarle och brödtext i Stempel Garamond.

Det sammantagna intrycket är en bok som målgruppen antagligen uppskattar för sin läslighet, även om man hade kunnat minska på antalet typsnitt utan att förlora i kvalitet. Typografiskt lyckas man hålla ihop omslaget och framvagnen, men därefter börjar man använda helt andra typsnitt. Det hade varit trevligt med lite färg i inlagan, men illustrerade bilder och dekorationer lättar upp texten betydligt.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *