Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Gilla böcker
ISBN: 978-91-7813-263-8
Grafisk formgivare: okänd
Omslagsformgivare: okänd
Målgrupp: 12+

Jobbiga tjejer handlar om Jasmine, Tilde och Eleni som kämpar mot orättvisor och löser brott på Frejaskolans högstadium. Boken är en uppföljare till Fula tjejer.

Bokens omslag är föredömligt tydligt och tilltalar förmodligen målgruppen. Boktiteln och författarnamnen är handtextade i grova versaler, och under texten syns de tre huvudpersonerna tecknade i Stina Wirséns karaktäristiska stil. I den orangefärade bakgrunden anas en gymnastiksal, vilket anspelar på att (som baksidestexten avslöjar) skolans gymnastiksal brinner ner i bokens inledning. De två andra böckerna i serien – Fula tjejer och Svaga tjejer – har likartade omslag, med varsin signalfärg: rött och lila.

Baksidestexten är satt i sanseriffen FF Mark, som bidrar till omslagets något grova och ungdomliga känsla. I inlagan används märkligt nog ett annat sanserifftypsnitt, Gotham, på smutstitel, kolofon och viss specialtext. Typsnitten är såpass lika att jag misstänker två olika formgivare – den ena har försökt hitta samma typsnitt som den andra men inte riktigt lyckats. Men skillnaden är så liten att få läsare lär störas av den.

Baksidextexten satt i FF Mark, jämfört med inlagan där man använt Gotham. Notera särskilt de olika utseendena på bokstaven »a«.

I övrigt är omslaget och inlagan väl sammanhållen formmässigt. Stina Wirsén har inte bara textat och illustrerat omslaget, hon har även handskrivit alla kapitelrubriker (kapitelnummer och emellanåt namnen på huvudpersonerna). I de inledande kapitlen, som berättas ur de tre huvudpersonernas perspektiv, har hon också bidragit med en illustration av var och en så läsaren kan koppla ihop varje namn med ett utseende.

Brödtexten är adekvat satt i Garamond. Textraderna är av det kortare slaget, vilket är lämpligt för en ungdomsbok. Möjligtvis hade man kunnat jobba med teckenjusteringen för att öka läsbarheten. Teckenmellanrummen hade kunnat ökas lite på bekostnad av ordmellanrummen.

Kapitelstart med illustration, handtextad rubrik och brödtext i Garamond.

Sanseriffen Gotham fungerar någorlunda väl ihop med Garamond, även om typsnittens proportioner inte helt stämmer överens och Gothams gemener är märkbart bredare än Garamonds. Gotham återkommer i text som representerar digitala meddelanden, som sms-text och kommentarsfält. Det är ett snyggt och intuitivt sätt att särskilja texttypen.Förståndigt nog har man valt att vänsterställa denna typ av text snarare än att marginaljustera den som övrig brödtext. Det hade nog blivit betydligt mer svårläst.

Sms-text med emojier i Jobbiga tjejer.

Sammanfattningsvis är Jobbiga tjejer en välsatt bok, även om teckenjusteringen kanske mått bra av lite mer omsorg. Omslaget och inlagan hålls ihop väl av Wirséns textning och illustrationer. Dock är det lite mystiskt att man valt två olika och snarlika sanseriffer till omslaget och till inlagan.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *