– Och vad jobbar du med då?
– Jo, jag är grafisk formgivare, eller art director. Formger och layoutar böcker. »Boktypograf« kallar jag mig ibland.
– … jaha … ritar du bokomslag alltså?
Taget ur verkligheten.
En del yrken har man en solklar bild av. Brandmän släcker bränder. Rörmokare reparerar rör. Kirurger räddar liv. Men vad gör egentligen en boktypograf? Det är det ingen som vet, utom vi som är det, och i bästa fall de som omger oss.
På den gamla goda tiden var det en skarp uppdelning mellan de som formgav böcker och de som satte böcker. De som formgav böcker var grafiska formgivare och ritade upp sina skapelser med papper och penna. De som satte böcker var typografer, och placerade ut blytyper på tryckeriet enligt formgivarens anvisningar. Sedan kom fotosättningen, därefter datorerna, och allt blev en enda röra. Idag kan samma person formge en bok och sätta den, för att sedan skicka färdiga digitala förlagor till tryckeriet. Jag är en sådan person.
Att jag kallar mig boktypograf är kanske att sticka ut hakan. En del skulle säga att typografyrket i stort sett fasades ut när typsättning ersattes av andra tekniker under andra halvan av 1900-talet. Själv är jag ganska förtjust i ordet »boktypograf«, för det låter som om det beskriver någon som håller på med typografi i böcker. Och det är precis det jag gör.
På Boktypografen berättar jag om vad en boktypograf gör på dagarna i 2020-talets verklighet. Jag berättar om min arbetsgång och mina arbetsmetoder, och jag ger tips och råd om grafisk produktion vad gäller böcker. Jag tittar också på utgivna böcker och ger mina högst personliga åsikter om deras grafiska form och typografi.
Min ambition med Boktypografen är att sprida kunskap. Kunskap om detta osynliga yrke, personen mellan förlaget och tryckeriet. Men också kunskap som jag själv fått under mitt arbetsliv och som kan vara till glädje för andra boktypografer.
Måns Berg har jobbat med grafisk formgivning och boktypografi sedan 00-talet.
Han nås på info@boktypografen.se.